Overweeg je om een split airco zakelijk te kopen? Zoek je informatie over het beste type en de prijzen daarvan? In deze tekst behandelen we alle aspecten van airco’s en welke keuzes je daarvoor kan maken. Om te beginnen de hamvraag – waarom zou je als ondernemer een airco kopen? Daar zijn prima redenen voor. Een airco is een investering in het klimaat waarin jij en je werknemers dagelijks druk bezig zijn. Een airco zorgt dat de binnentemperatuur van je pand constant op een fijn niveau blijft en dat de luchtvochtigheid niet te droog of te nat wordt. Ook al vallen de mussen van het dak of zitten ze vastgevroren op een tak, binnen je pand is het behaaglijk en heersen de ideale omstandigheden om lekker door te kunnen werken. De lucht wordt ook constant gezuiverd van nare geuren, stof en andere verontreiniging. Een zakelijke split airco ligt qua koopprijs binnen de mogelijkheden van de meeste ondernemers, is zuinig met energie en kan gekocht worden met behulp van aantrekkelijke subsidies vanuit de overheid.

 

De voordelen van een zakelijke airco

Een split airco zakelijk biedt ideale werkomstandigheden voor jou en je werknemers, en een aangenaam welkom aan je gasten of klanten. Hieronder de belangrijkste voordelen van een airco voor je bedrijf.

 • Een airco zuivert de lucht van stof en pollen. Dit is gunstig voor werknemers en klanten met problemen aan de luchtwegen en allergieën. Zeker in een werkomgeving waar door de activiteiten veel stof ontstaat kan een airco veel bijdragen aan een gezonde atmosfeer.
 • De temperatuur is constant op een niveau die gunstig is voor de meeste mensen. Geen klachten van je werknemers meer over te hete of te koude omstandigheden.
 • De luchtvochtigheid is constant op een ideaal niveau, nooit te droog of te vochtig. Bij bedrijven waar veel water gebruikt wordt bij de werkzaamheden is dit een belangrijk bonuspunt.
 • Airco’s zijn energiezuinig en onderhoudsarm. Daardoor bespaar je op je stroomkosten en periodieke betalingen. Ook heeft een aircosysteem een lange levensduur, wat het een interessante investering maakt voor bedrijven die in de groei zitten.

 

Bespaar op de aanschaf van een airco dankzij de Energie Investerings Aftrek (EIA)

De overheid stimuleert de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen. Daarom geldt er een aftrekregeling voor de aanschaf van de meeste modellen split airco zakelijk, en wordt het veel interessanter om in een airco te investeren. Onder de Energie Investerings Aftrek (EIA) kan een ondernemer binnen het Koninkrijk der Nederlanden gemiddeld zo’n 13,5% besparen op de aanschaf van een airco. Van die kosten kan je 54,5% aftrekken van je fiscale winst. Om van deze regeling gebruik te maken zijn de volgende voorwaarden van kracht.

 • Het type airco in kwestie staat als energiezuinig aangemerkt. Om dit na te gaan kan je bij de Belastingdienst de zogenaamde Energielijst downloaden. Eventueel kan je hem onder een generieke code aanmelden als hij energiezuinig is;
 • De aankoopprijs van het systeem, in combinatie met eventuele andere energiebesparende maatregelen, is hoger dan €2200,-
 • Het gaat om een nieuwe airco, niet om een hergebruikt apparaat;
 • Er gelden geen andere aftrekregelingen voor dezelfde airco.

 

Kiezen uit de soorten airco’s op de markt

Kies het model split airco zakelijk dat alle ruimtes van je pand kan behandelen. Hiervoor moet je kiezen voor het systeem met de juiste aftakkingen (splits). Elk systeem hieronder heeft zijn eigen toepassingen en prijskaartje.

 

 • Kies voor een single split airco als je bedrijf uit één ruimte bestaat. Dit model heeft zowel een buitenunit als een deel dat binnen aangebracht wordt.
 • Een Multi split systeem bestaat uit meerdere binnendelen die vertakt zijn, en worden aangesloten op een buitenunit. Dit is ideaal voor een pand met meerdere ruimtes.
 • Heeft elke ruimte van je bedrijfspand een andere temperatuur nodig? Dan zijn er systemen die kunnen worden gemonteerd op het gebouwenbeheersysteem (GBS) en meerdere units (binnen en buiten) bevatten. In de handel hebben ze verschillende namen, zoals VRF, DVM en VRV.

 

De tarieven voor een airco

De prijs voor de aankoop en installatie van een split airco zakelijk kunnen behoorlijk uiteen lopen. Het beste wat je kunt doen is de prijs van verschillende modellen en installateurs vergelijken, eventueel met behulp van modellen. Sommige installateurs bieden aanzienlijk betere deals dan andere. Voor de rest wordt de prijs van een airco vooral bepaald door het aantal kubieke meter lucht dat behandeld moet worden en de complexiteit van de airco (single split, Multi split, VRF). Voor een complex systeem als VRF kan er niet echt één prijs worden gegeven: dat hangt af van het aantal units en de andere voorwaarden waaraan die airco moet voldoen. Win hiervoor informatie in bij een installateur. Die geeft je graag advies over de juiste configuratie van je airco en meteen een kostenindicatie voor het installeren ervan. In de tabel hier beneden zie je de gemiddelde kosten voor de aankoop van een airco van een bepaald volume. De arbeidskosten zijn niet meegerekend.

 

  Capaciteit
Type 50m3 125m3 250m3 350m3
Single split Vanaf €900,- Vanaf €1000,- Vanaf €1200,- Vanaf €1400,-
Multi split Vanaf €2000,- Vanaf €2100,- Vanaf €2250,- Vanaf €2500,-
VRF Op aanvraag
         

 

Aanbevelingen voor koop en gebruik van een airco

 • Stel de temperatuur van je split airco zakelijk in de zomer niet te laag in. Als het verschil met de buitentemperatuur meer dan zes graden is, kunnen je werknemers een verkoudheid oplopen.
 • Een mobiele airco is geschikt als je wilt kunnen kiezen waar je de airco neerzet. Dit model moet in de buurt van een raam of ventilatierooster staan.

 

Wij bieden je offertes van de beste airco installateurs

Om een split airco zakelijk te vinden die de beste mogelijkheden voor jouw bedrijf biedt, kan je de rest van de dag op internet blijven zoeken. Maar je kunt ook bij ons een paar overzichtelijke en beknopte offertes aanvragen. Die sturen we je vrij van kosten en vrij van verplichtingen. Hiermee weet je meteen wie de beste aanbieder in jouw regio is.